Dewan Pimpinan Cabang Syarikat Islam Kabupaten Banjarnegara launching Wisma Syarikat Islam.

Banjarnegara – Organisasi Syarikat Islam sebagai organisasi pergerakan semenjak awal berdirinya dari SDI 16 Oktober 1905 sampai sekarang tidak diragukan lagi dalam membina persatuan dan kesatuan bangsa,sehingga eksistensinya terus hadir di tengah-tengah masyarakat.

Dewan Pimpinan Cabang Syarikat Islam Kabupaten Banjarnegara hari ini Ahad (14/2/210), melaunching penggunaan Wisma Syarikat Islam yang berlokasi di Kalipalet Kec. Banjarnegara, PeKIK (Pusat Kajian Islam dan Kebangsaan, Media Online Solusi.info yang merupakan Media Online Kaum Syarikat Islam, Launcing Gedung Kaum Syarikat Islam Kecamatan Wanadadi dan Launcing Produk Binteng Jahe yang dikelola PC WSI Banjarnegara.

Dalam sambutan tunggalnya, H. Israhmat Yahya,SE selaku Dewan Cabang mengucapkan syukurnya kepada segenap Kaum SI, khususnya kepada H. Narto yang sudah mewakafkan tanah beserta bangunannya utk Pergerakan Syarikat Islam. “Inilah harta yang sesungguhnya, yang akan menjadi bekal dikehodupan nantinya”, ungkapnya dengan senangnya sampai meneteskan air mata bahagia.

H. Musobihin selaku ketua Pimpinan Cabang Syarikat Islam dalam pemaparannya menyampaikan bahwa gedung wisma ini nanti akan dijadikan sebagai Pusat Kajian Islam dan Kebangsaan. “Kepada Direktur PeKIK dan LDSI Kabupaten Banjarnegara untuk bersama sama mengelola wisma ini,” tuturnya dengan nada penuh semangat.

Acara yang dipusatkan di Wisma Syarikat Kabupaten Banjarnegara ini berakhir jam 11.30 dengan tanda pemotongan tumpeng dari Ketua Dewan Cabang SI H. Israhmat Yahya SE kepada Ketua PAC Syarikat Islam Kec. Wandadadi Subur,S.Pd,MM dan dilanjutkan penyerahan pemotongan tumpeng dari Ketua Pimpinan Cabang Syarikat Islam Musobihin S.Ag,MM kepada Direktur Pusat Kajian Islam dan Kebangsaan Leken Setyadi,SS. (sbw)